Предлагаме индивидуални решения за пастьоризация и охлаждане на различен тип смеси и течности. Част от готовите проекти може да разгледате по-долу. 

Пастьоризиращо-пълначна машина за много прецизно дозиране

Линия за производство на яйчен меланж

Пастьоризатор за плодови сокове

Какво представлява процеса пастьоризация?

Пастьоризацията е процес, при който течността( мляко, вино, сок, яйчена смес и др.) се загрява до определена температура, след което веднага се изстудява. Така се предотвратява развалянето на продукта вследствие на бактериален растеж. Целта на пастьоризацията не е да убива микроорганизмите, а да забавя техния растеж до срока на годност на продукта.

Пастьоризацията обикновено се свързва с млякото.Основните методи на пастьоризация са два – HTST и UHT.

 

  • При HTST (high-temperature, short-time, или висока температура, кратък период) млякото се изсипва между метални плочи или в тръби, които се загряват отвън с гореща вода до 72 С за 15 секунди. Например  Мляко, преминало HTST обработка, може да издържи до 2- 3 седмици в хладилник.
  • При UHT пастьоризацията (Ultra–heat treating, в превод обработка на много висока температура) се състои в загряване на млякото до 138 С за не повече от 2 секунди. Така може да издържи до 3 месеца, без да се съхранява в хладилник.

 

Обекти на пастьоризация:

бира
плодов сок
сайдер
пчелен мед
яйца
спортни напитки
някои месни консерви като пастетите
мляко